Hoe kies ik een goede webdesigner?

website-laten-maken

Waar moet je eigenlijk op letten bij het uitkiezen van een webdesigner? Wat zijn de addertjes onder het gras en hoe voorkom je dat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan?

In onderstaande handleiding behandelen we deze vragen en geven we je bruikbare en handige tips. Hiermee zorgen we ervoor dat jij een webdesigner kiest die precies bij jouw wensen past.

De Voorbereiding

Als je een website wilt laten maken door een webdesigner is de voorbereiding vaak het halve werk. Hoe meer je zelf bent voorbereid, hoe minder de webdesigner hoeft te doen. Bij de voorbereiding zijn de volgende dingen van belang:

 1. Domeinnaam

  Kies en registreer een passende domeinnaam. Dit kan op verschillende websites, goede voorbeelden zijn Mijndomein en Go Daddy. Domeinnamen die eindigen op .nl en .com zijn beter vindbaar op Google.

 2. Doelstelling

  De doelstelling van je website is heel belangrijk. Je bespaart jezelf een hoop gezeur en kosten als je zelf weet wat je wilt bereiken. Schrijf de doelstelling goed op en zorg ervoor dat de webdesigner hiervan op de hoogte is. Vul dit aan met zoveel mogelijk voorbeelden. Hierdoor heeft jouw webdesigner veel meer houdvast.

 3. Logo en Huisstijl

  Denk goed na over je huisstijl en logo. Kies een webdesigner die in staat is om een mooi logo te ontwikkelen of laat je logo/huisstijl door een professioneel bureau ontwikkelen (kosten bedragen ongeveer 200 euro). Een huisstijl en logo is niet alleen professioneel: De layout van de website kan er ook volledig op worden aangepast waardoor je een nog beter resultaat krijgt.

 4. Webteksten

  Het is vaak verstandig om in een vroeg stadium al webteksten te schrijven. Als je de webteksten al aan het begin van het traject kan aanleveren dan heeft een webdesigner een veel beter idee wat je met de pagina wilt bereiken. De webdesigner kan de pagina hier ook goed op inrichten.

 5. Hosting

  Vaak is het verstandiger (en goedkoper) om zelf de hosting te regelen. Goede websitehosting is al mogelijk vanaf 6 euro per maand. Hele goed webhosting bedrijven staan hier. Heb je geen ervaring met het hosten van een website? Een goede webdesigner zorgt ervoor dat de website netjes op de server komt te staan.

De Zoektocht

Hierna start de zoektocht. Ook bij de zoektocht zijn er goede tips te geven:

 1. Goed Onderzoek

  Bekijk zelf sites van andere bedrijven/concurrenten die jij mooi vindt. Vaak staat er op de site aangegeven welk bureau de website heeft gemaakt (of mail het bedrijf zelf). Hierdoor vindt je mogelijk goede webdesigners waar je eerst niet aan had gedacht

 2. Professioneel Bureau of bijklussende student?

  Bureau’s van zeer hoge en zeer lage kwaliteit zijn zowel te vinden onder de bijklussende studenten en de grotere bureau’s. Ga dus niet blind voor de grotere bureau’s.

 3. Low-Budget

  Goedkoop is heel vaak geldverspilling. Focus je bij de zoektoch niet teveel op de prijs maar houd ook goed rekening met kwaliteit.

 4. Webdesigner uit de buurt

  Zoek ook eens naar webdesigners uit de buurt. Dit heeft zo zijn voordelen: Het bespaart reistijd en reiskosten, het komt de communicatie ten goede en je hebt vaker/sneller persoonlijk contact.

Het Portfolio

Het eerste waar mensen vaak naar kijken bij het uitkiezen van een webdesigner is het portfolio van de webdesigner. De websites die de webdesigner geven vaak een goed beeld van de kwaliteit van de webdesigner. Let bij het bekijken van het portfolio op de volgende zaken:

 1. Uitstraling

  Heel belangrijk: Past de uitstraling van de website goed bij het bedrijf/de branche? Door hier heel goed naar te kijken kan je de goede van de slechte webdesigners onderscheiden.

 2. Kopieergedrag

  Lijken de websites uit het portfolio veel op elkaar? Sommige webdesigners kunnen 1 trucje goed en passen dat vervolgens op alle klanten toe. Voorkom dat je een webdesigner kiest die allemaal dezelfde soort websites maakt.

 3. Consequent

  Verschilt de kwaliteit van de websites uit het porfolio veel? Een webdesigner die niet een consequente kwaliteit kan aanleveren is een no-go. Sommige webdesigners worden na verloop van tijd namelijk gemakkelijker als ze niet meer zo hard voor hun klanten hoeven te lopen of het drukker krijgen.

 4. Communicatie

  Hoe communiceert de webdesigner over zijn portfolio en klanten? Geeft hij ook tekst en uitleg wat hij precies voor een klant heeft gedaan? Webdesigners die dit wel doen kunnen beter laten zien hoe ze op de wensen van de klant hebben ingespeeld.

 5. Kleine portfolio

  Een kleine portfolio zegt vaak heel weinig over de kwaliteit van een webdesigner. Sommige startende webdesigners zijn namelijk enorm goed en gemotiveerd. Zorg er echter wel voor dat je bij een kleine webdesigner in een vroeg stadium al kan bijsturen/kan zien waar hij mee bezig is.

 6. Duidelijke prijsstelling

  Is de prijsstelling van de websites uit de portfolio duidelijk. Onduidelijkheid kan zorgen voor onaangename verrassingen en teleurstellingen.

Hoe herken je een goede webdesigner?

Naast het portfolio (zie hierboven) zijn er nog andere zaken waarmee een goede webdesigner te herkennen is:

 1. Begeleiding

  Geeft de webdesigner ook tekst en uitleg bij het gebruik van de website? Is er sprake van persoonlijk contact? Let op: Dit wordt bijzonder weinig gedaan door webdesigner en is een absolute must voor het verdere succes van jouw website.

 2. Referenties

  Vraag ook altijd referenties aan. Benader de klanten van de webdesigner om ervaringen uit te delen. Ga niet teveel af op te rooskleurige reviews. Vraag aan klanten wat goed en minder goed was aan de webdesigner.

 3. CMS

  Wordt er een goed Content Management Systeem (gebruikersinterface) door de webdesigner gebruikt. Een voorbeeld van een goede CMS is WordPress. Indien de webdesigner aangeeft dat hij geen of een zelf ontwikkelde CMS gebruikt is dit vaak een heel slecht teken. Hierdoor neemt de gebruiksvriendelijkheid sterk af waardoor je minder goed en minder snel wijzigen kan doen op jouw website.

 4. Zoekmachinevriendelijk

  Zorgt de webdesigner er ook voor dat de website zoekmachinevriendelijk is. Vraag ook altijd of de webdesigner dit kan aantonen met voorbeelden. Een website kan er mooi uitzien maar als het niet wordt gevonden in google is het vaak waardeloos.

 5. Service

  Hoe is het gesteld met de verdere ondersteuning nadat de website live gaat? Is de webdesigner dan ook bereikbaar met vragen?

 6. Beveiliging

  Hoe is het gesteld met de beveiliging van de website? Is er ook sprake van een firewall en virusbescherming?

Het Verdere Proces

Nadat je een webdesigner hebt uitgekozen, is het ook belangrijk om goed te letten op het verdere proces. Hier zijn de volgende dingen erg van belang.

 1. Contract

  Het is normaal dat er bij aanvang van de opdracht een contract wordt opgesteld waarin alle afspraken zijn opgenomen. Vraag hier ook naar.

 2. Bijsturen

  Zorgt ervoor dat je zo vroeg mogelijk kan bijsturen. Voorkom dat een webdesigner 20 uur bezig is met je website terwijl je al na eerste half uur kan zien dat het niet is wat je zocht. Hierdoor is het mogelijk de boel af te blazen zonder al te veel financiele schade. Webdesign is een creatief beroep waardoor kwaliteit moeilijk afdwingbaar is. Je verlies nemen en verder op zoek gaan is soms de beste oplossing.

Vragen en Tips

Heb je zelf nog vragen reageer dan op dit artikel. Heb je zelfs ook tips waarop je moet letten bij het kiezen van een webdesigner. Reageer dan hieronder op dit artikel.

Test

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>